DEEN

Biografija

Fuad Backović Deen ili samo Deen je najpoznatiji bosanski pjevač mlađe generacije i nacionalna zvijezda. Odlikuje ga jedinstven, ekstravagantan scenski nastup, koji odskače od domaćeg mainstreama u zabavnoj muzici, kao i pjesme koje spajaju disco i klasični glamour pop. Karijeru je počeo sredinom 1990-ih kao četrnaestogodišnji dječak u boy-grupi “7Up”.

Rođen je u 12. aprila 1982. u Sarajevu gdje je završio Osnovnu školu „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“, te potom upisao i sarajevsku „Drugu gimnaziju“. Uporedo sa gimnazijom pohađao je i „Srednju muzičku školu“ odsjek solo pjevanja u klasi prof. Gordane Topić.

Zbog neobičnih glasovnih sposobnosti i jedinstvenog stila Deen je 1998. godine, na poziv Narodnog pozorišta u Sarajevu nastupio u operi Carla Orffa “Carmina Burana”. Njegov veliki talenat prepoznale su i neke od njegovih najistaknutijih kolega kao što su Davorin Popović, Kemal Monteno (sa kojim Deen ima duetsku pjesmu „Zaleđena česma“) i Hajrudin Varešanović, na koje je Deen ostavio izuzetno profesionalan dojam. Zajedno sa nekim od regionalnih pjevačkih zvijezda Deen je snimio i zapažene duete, između ostalih i sa hrvatskom pjevačicom Vlatkom Pokos (“Poljubi me”) kao i sa njenom srpskom koleginicom Anabelom (“Ja imam nekog”). Na albumu „Anđeo sa greškom“ surađivao je i sa Aleksandrom Kovač, najpoznatijom muzičkom producenticom mlađe generacije u regiji, a njegovu pjesmu “In the disco”, napisala je Vesna Pisarović, predstavnica Hrvatske na Eurosongu 2002. godine.

Deen je dobitnik svih najvećih muzičkih priznanja u cijeloj regiji od kojih su čak devet „Davorin“ nagrada (BiH nacionalne muzičke nagrade). Iz tog razloga je često pozivan da pjeva najvećim svjetskim zvaničnicima, bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Bill Clintonu, Princu Charlesu od Velsa te mnogim drugim. Veliki je humanitarac, te dobitnik nagrade porodice Kennedy kao ambasador specijalnih Olimpijskih igara održanih u Sarajevu 2004 godine. Jedini je BiH pjevač koji je otpjevao nacionalnu himnu na obilježavanju dvadeset godina od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu 1984 godine. Njegovim nastupom je proslavljena prva inauguracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Fuad se krajem 2000-ih povlači sa muzičke scene da bi upisao fakultet modnog biznisa na Institutu Marangoni u Milanu. U to vrijeme, početkom 2009. godine izdao je pjesmu “Bez trunke srama” koja je postigla uspjeh na domaćoj sceni. Potom, 2013. godine izdao je pjesmu “Rane manje bole”. Nakon što je završio modni fakultet, te dobio zvanje dipl. Strateg modnog biznisa, Deen priprema svoj četvrti solistički od ukupno šest studijskih albuma. Mogli ste ga vidjeti i kao specijalnog gosta u tri hit mjuzikla, „Grease“, „Footloose“ i „Dirty dancing“ pri iMTM (Institut za muziku, teatar i multimediju) iz Sarajeva.

Među njegove najveće hitove svakako ubrajamo pjesme “Anđeo sa greškom”, “Apsolutno tvoj”, “Bolje sa nas”, “Bez trunke srama“, “Deset miliona ljubavi”, “In the disco”, “Ja sam vjetar zaljubljeni”, “Laži me”, “Poljubi me”, “Priđi bliže”, “Rane manje bole“, “Seksi čika”, “Taksi” i “Znam.

Deen je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Izboru za Pjesmu Eurovizije 2004. u Istanbulu, osvojivši visoko deveto mjesto.

Bosanskohercegovačka radio-televizija je 25. novembra 2015. objavila da će Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2016. opet predstavljati Deen zajedno sa bosanskom pjevačicom Dalal Midhat-Talakić, a na sceni će im se pridružiti i violončelistica Ana Rucner, te rap umjetnik Jala. Ekskluzivac je muzičke produkcije “Tempo” iz Sarajeva te od 2012. godine saradjuje sa muzičkim producentom Almirom Ajanovićem.

Predsjednik je skupštine agencije “AIS” za zaštitu izvodjačkih prava u BiH te član agencije za zaštitu autorskih prava “AMUS”.


Stay up to date!